مردان ايراني بيشترين افزايش طول قد را در دنيا در 100 سال اخير داشته اند.
به گزارش خبرنگاران به نقل از بي.بي.سي، براساس تحقيقي که به سرپرستي پروفسور مجيد عزتي استاد امپريل کالج لندن انجام و در نشريه اي لايف منتشر شده، مردان ايراني بين سال هاي 1914 تا 2014 به طور متوسط 16.5 سانتي متر افزايش قد داشته اند که بيشترين افزايش قد مردان در دنيا محسوب مي شود و رتبه دنياي اين کشور را از 181 به 67 ارتقا داده است.
ن کره جنوبي با 20.2 سانتي متر بيشترين افزايش قد را در دنيا در اين صد سال داشته اند. در همين مدت، ن ايراني نيز از رتبه 159 به رتبه 88 صعود کرده اند.
براساس اين تحقيق مردان هلندي (با ميانگين 182.5 سانتي متر) و ن لتونيايي (با ميانگين 170 سانتي متر) بلندقردترين مردان و ن دنيا در حال حاضر هستند.
اين تحقيق، بزرگترين پژوهش دنياي است که در زمينه قد انسانها اجرا شده است. در جريان آن 800 دانشمند با همکاري سازمان بهداشت دنياي اطلاعاتي را از منابع مختلف اعم از اطلاعات سربازگيري، تحقيقات ملي در مورد تغذيه و سلامت و مطالعات جمعيت شناسي در سراسر دنيا گردآوري کرده و از اين اطلاعات براي مقايسه روند تغيير قد افراد 18 ساله در سال 1914 (يعني متولد 1896) و سال 2014 (يعني متولد 1996) استفاده کردند.
پروفسور عزتي مي گويد: اين مطالعه تصويري از سلامت ملل در قرن گذشته ارائه مي کند. قد برخي ملل ممکن است کوتاه تر شده باشد در حالي که افزايش قد ملل ديگري هنوز ادامه دارد. اين نشان مي دهد بايد فورا به محيط زيست و تغذيه بچه ها و نوجوانان در سطح دنيا رسيدگي کنيم و مطمئن شويم که براي آنها بهترين شروع زندگي را رقم مي زنيم.
تحقيق ما نشان مي دهد کشورهاي انگليسي زبان، به خصوص آمريکا، از ديگر کشورهاي ثروتمند اروپا و آسيا و اقيانوسيه عقب افتاده اند. با در نطر دريافت وضعيت بد اين کشورها در زمينه چاقي، نياز به سياست گذاري هاي موثرتر در زمينه تغذيه سالم در طول زندگي مشخص تر مي شود.
تحقيق اخير نشان مي دهد طول قد مردان و ن در آمريکا به ترتيب 5 و 6 سانتي متر و در بريتانيا حدود 11 سانتي متر افزايش يافته است. در مقايسه، اين ارقام براي چين به ترتيب 11 و 10 سانتي متر بوده است.
اما آمريکا که در سال 1914، از نظر قد مردان سومين کشور و از نظر قد ن چهارمين کشور دنيا بود، صد سال بعد به ترتيب به رتبه هاي 37 و 42 تنزل کرده است.
اين تحقيق نشان مي دهد در سي الي چهل سال اخير افزايش قد در برخي کشورهاي دنيا متوقف شده است. آمريکا يکي از اولين کشورهاي پردرآمد دنيا است که اين فزايش قد در آن متوقف شده و الگوي مشابهي هم در بريتانيا، فنلاند و ژاپن ديده مي شود، اما در کشورهايي مثل اسپانيا، ايتاليا و بسياري از کشورهاي آمريکاي لاتين و شرق آسيا افزايش قد همچنان ادامه دارد.
در برخي کشورهاي دنيا در جنوب صحراي آفريقا، شمال آفريقا و خاورميانه در سي الي چهل سال اخير حتي کاهش قد ديده مي شود.
در عين حال، چيزي که در اين 100 سال تقريبا تغيير نکرده تفاوت قد ن و مردان است: اين تفاوت در سال 1914 معادل 11 سانتي متر و در سال 2014 معادل 12 سانتي متر بوده است.
به گفته محققان، بلندي قد به ميزان زيادي تحت تاثير تغذيه و عوامل محيطي است، هرچند ژنتيک افراد هم در آن نقش دارد. بچه ها و نوجواناني که تغذيه بهتري دارند و در محيط بهتري بزرگ مي شوند قد بلندتر مي شوند. سلامت مادر و تغذيه او در دوران بارداري هم در بلندي قد بچه ها موثر است.
برخي محققان معتقدند افراد قد بلندتر به طور متوسط عمر طولاني تر، تحصيلات و درآمد بيشتري دارند. با اين حال قد بلند ممکن است تاثير منفي بر سلامتي داشته باشد و احتمال سرطان پروستات و تخمدان را افزايش بدهد.
برخي نکات ديگر اين تحقيق:
چهار کشور اول دنيا از نظر قد مردان: هلند، بلژيک، استوني، لتوني
چهار کشور اول دنيا از نظر قد ن: لتوني، هلند، استوني، جمهوري چک
کوتاه قدترين مردان در سال 1914 مردان لائوسي بودند (متوسط قد 153 سانتي متر) که معادل قد يک پسر 12 ساله امروزي با تغذيه مناسب است.
10 کشور اول دنيا از نظر بلندي قد، همگي اروپايي هستند.
درباره این سایت